Succesformule: Hoe win je de “War on Talent”

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren veranderd in een kandidatenmarkt. Top talent en professionals hebben enorm veel keus en werkgevers doen er alles aan om de kandidaat voor zich te winnen met bovengemiddelde inkomens, extra’s en aanpassingen in de bedrijfscultuur om de best-of-the-best te recruiten én de uitstroom te beperken.
Door: Wiebe Lempke, specialist in IT Recruitment bij YourRecruiter.com
In onze IT recruitmentpraktijk zien wij organisaties verschillende methoden implementeren, verbeteren en aanpassen. Over de hele linie genomen zijn er 9 methodes die effectief bijdragen aan het succesvol werven en binden van talent.

Cultuur

Om de war on talent te winnen, zul je ervoor moeten zorgen dat je mensen zich gewaardeerd voelen. Het is algemeen bekend dat een medewerker die zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt “connected” is en dus een ambassadeur voor de organisatie. De kans op uitstroom is daarbij ook nog eens vele malen kleiner.
Neem competente mensen aan en geef ze vervolgens de vrijheid en verantwoordelijkheid die ze nodig hebben om hun werk op een eigen en goede manier te kunnen oppakken. Competente mensen werken graag met competente mensen: Zo blijf je scherp en blijf je ontwikkelen. In zo’n omgeving kun je vervolgens de stap zetten naar peer reviews en als management naar een faciliterende rol.

Werven o.b.v. gedrag en potentie

Te vaak laten we anderen definiëren wat talent voor ons betekent. We gaan er vaak van uit dat talent in een CV terug te zien is in skills en prestaties. Maar hoe kijken we naar eigenschappen en gedrag?
Eigenschappen zijn moeilijk te veranderen. Veel vaardigheden en hard skills zijn relatief makkelijk aan te leren als iemands voorkeursgedrag maar bij de rol en omgeving past. Zo wordt de bandbreedte waar je kandidaten in zoekt groter en de kans op een echt intrinsiek gemotiveerde kandidaat meer dan verdubbeld. Projectleider Uit alle plaatsingen die YourRecruiter heeft gerealiseerd zijn na een periode van 3 jaar de grootste succes behaald door de mensen die op basis van potentie zijn aangenomen. Zij kregen door de geboden kans een extra stimulans om zich te bewijzen en dat is zoveel meer waard dan ervaring alleen.
Stel je eigen voorwaarden aan talent en wijk af van de massa.

Het is net de huizenmarkt in Amsterdam

Als je een kans wil maken in de “war on talent” zul je een efficiënt en snel recruitment proces moeten hebben. De meeste organisaties zijn gewoon te langzaam. In Amsterdam wacht je toch ook niet 30 dagen met bieden op een woning?

Train je interviewers

Heb je de juiste kandidaat gevonden, zorg dan dat de juiste mensen in gesprek gaan. Ze moeten in staan zijn de kandidaat warm te maken voor de organisatie, te challengen én goede vragen stellen. Vragen als “Wat zou je doen als” zijn not done. Vraag om voorbeelden uit de praktijk die je in staat stellen je top 3 competenties te checken. Hoe is het mogelijk dat 50% van de kandidaten in de 2e ronde sneuvelt? Je zou haast zeggen dat er in de 1e of de 2e ronde een incompetente interviewer zit. Het is immers dezelfde kandidaat en dezelfde organisatie. Zorg dat er bij het 1e en 2e interview altijd 1 zelfde persoon bij zit. Of volg gewoon je onderbuik na het 1e gesprek en ga ervoor! (YourRecruiter biedt inhouse trainingen aan voor Hiring Managers)

Maak van je organisatie een merk

Wat is je merkidentiteit? Zorg voor een duidelijke merkidentiteit. Wat is de reden van jullie bestaan en waar staan jullie voor? Draag je merk verhaal en kernwaarden in alles uit om top kandidaten aan te trekken. De marketing principes zijn ook van toepassing in de kandidatenmarkt. Het gaat om de emotionele connectie.

Betrek je beste werknemers

Kandidaten horen het liefst over de voordelen van een overstap van aankomend collega’s. Liefst zijn dat collega’s waar ze van kunnen leren. Laat ze vertellen over praktijkverhalen die impact hebben gehad op hun succes binnen de organisatie, over trainingen waar ze veel aan hebben gehad, de fijne samenwerking met die andere afdeling, waar jullie staan met agile werken, etc. etc. Oh ja.. en laat hem een paar kritische vragen voorbereiden, want top talent wil alleen ergens werken waar je niet zomaar binnen komt.

Talent Development Programma

Talent komt pas blijvend tot zijn recht als het uitgedaagd en ontwikkeld wordt. Zorg daarom voor een ontwikkelprogramma. Liefst een waar persoonlijke keuzes gemaakt kunnen worden.

Onweerstaanbare arbeidsvoorwaarden

Denk verder dan een typische 13e maand of extra vakantiedagen. Denk aan buitengewone inwerkprogramma’s gevolgd door vrijheid die bij de verantwoordelijkheid past. Peer reviews i.p.v. functioneringsgesprekken. Stel een lidmaatschap op een sportschool of PT beschikbaar. Werk met incentives, bonus, winstdeling of wat dan ook bij je doelgroep en doelen aansluit.
Afhankelijk van je positie in de markt betaal je marktconform, iets erboven of (in het geval niemand bij je wil werken) zwaar boven de markt.

Zoek kandidaten die jouw waarden delen

Mooi, je bent al een eind op weg. In de War on Talent zijn winnaars en verliezers. Jij behoort tot de winnaars dus mag je ook wat eisen toch? Ga op zoek naar de (latente) kandidaten die jouw waarden delen. Mensen die het verschil willen maken. Mensen die een carrière willen en niet een loonstrook. Geef mensen een reden om intrinsiek voor jou te kiezen. Positiviteit is aantrekkelijk.

Toepassen in de praktijk

Wil je eens sparren over onze visie op het werven, binden en boeien van medewerkers? Neem contact op via +31 (0)33 247 31 10 of de contactpagina.