Je wilt reageren op een interessante ICT vacature, maar hoe overtuig je een organisatie er nu van dat jij de perfecte man of vrouw bent voor die baan? De ene organisatie heeft voldoende aan de competenties in je cv, de andere wil lezen dat je super gemotiveerd bent om bij hen aan de slag te gaan. Vandaag geven wij je 6 tips zodat jouw sollicitatiebrief opvalt in de massa.

1. Gebruik het AIDA model

Wanneer je het AIDA model volgt, trek je allereerst de aandacht (Attention), wek je daarna Interesse op (Interest), vervolgens zet je die interesse om in verlangen (Desire) en tot slot zet je je lezer aan tot actie (Action): jou uitnodigen voor een gesprek. Maar hoe bouw je je sollicitatiebrief op?

2. Let op de opbouw van je sollicitatiebrief

Je begint natuurlijk met een inleiding, maar clichés als ´naar aanleiding van uw vacature ICT developer´ kan je beter achterwege laten. Probeer eens met een leuke, originele zin te openen. Ken je het bedrijf al langer of ben je ze op een speciale manier tegengekomen? Gebruik dat! Daarmee trek je pas de aandacht van de lezer.
Daarna vertel je waarom jij bij die baan past. Haal de genoemde competenties in de ICT vacature aan en benoem concrete voorbeelden uit je werk (STAR methode) om te laten zien dat jij die competenties hebt.
Om het verlangen van een bedrijf op te wekken benoem je in de volgende alinea waarom dit het perfecte bedrijf is voor jou. Maak geen loze beloftes, maar verbind jouw argumenten weer met concrete voorbeelden.
Om je lezer aan te zetten tot actie sluit je je sollicitatiebrief af met een pakkende slotzin. Vind je het moeilijk om die te verzinnen? Houd dan in ieder geval aan dat je je niet te afwachtend opstelt. Schrijf bijvoorbeeld niet: “ik hoop dat u mij uitnodigt voor een gesprek”, maar: “ik kom graag mijn cv en motivatie mondeling toelichten.”

3. Schrijf je sollicitatiebrief actief

En daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je een rondje door de kamer moet rennen tijdens het schrijven. Nederlanders hebben de neiging om veel de lijdende vorm te gebruiken. Kijk, die zin leest wel oke, maar hij doet verder niets; hij spreekt je niet aan. Schrijf dus actieve, maar vooral ook korte zinnen. Die zijn veel prettiger om te lezen en ze houden het tempo in je brief hoog.

4. Wees enthousiast

Zeg nou zelf, zou jij iemand aannemen die niet geïnteresseerd lijkt in een ICT vacature en waarvan het solliciteren ´een moetje´ lijkt? Wees niet bang om jouw enthousiasme voor een ICT vacature te laten zien aan een bedrijf. Pas er alleen wel voor op dat het niet op slijmen lijkt.

5. Schrijf voor iedere sollicitatie op een ICT vacature een nieuwe sollicitatiebrief

Omdat bedrijven er altijd doorheen prikken als je een standaard sollicitatiebrief verstuurt waarbij je alleen de naam van het bedrijf hebt aangepast.

6. Let op taalfouten

We eindigen met de meest voor de hand liggende, maar misschien wel belangrijkste tip. Zo belangrijk dat we hem verder niet hoeven uit te leggen. Ben je zelf niet zo goed met de Nederlandse spelling? Laat dan iemand anders je sollicitatiebrief nog een keer doorlezen.
Door deze tips aan te houden heb je bij een volgende sollicitatie op een ICT vacature een streepje voor op je concurrenten!